Hasznos Információk

Miért van szükség téli gumira?

A téli közlekedés mindig kevésbé kiszámítható, mint a nyári, függetlenül attól, hogy az út havas, jeges vagy egyszerűen csak vizes, a felület mindig kevesebb tapadást biztosít télen, mint nyáron. 7°C alatt a nyári abroncsok teljesítménye romlik, ezért tanácsos gépkocsiját téli gumikkal felszerelni.

Az abroncs alatti víz elvezetésére szolgáló speciális formájának köszönhetően a téli gumi csökkenti a vízen csúszás veszélyét. Tapadása és irányíthatósága sokkal jobb, mivel futómintázata jóval mélyebb, mint a nyári gumiké. Tulajdonképpen a téli abroncs futómintázata sokkal több lamellát tartalmaz, mint a nyári gumiké, hogy jobban tudjon kapaszkodni a havon. A téli gumi speciális, szilika tartalmú (szilícium-dioxidos) gumikeverékből készül, amely jobban megtartja rugalmasságát a hidegben és hatékonyabb fékezést biztosít.

Több mint egyszerű "hógumi", a téli gumi tulajdonképpen az összes télen előforduló vezetési helyzetben megállja a helyét:

- minden felületen: havas, kevésbé vagy erősen jeges, nedves vagy vizes úton, mély vízben, de még hideg, száraz aszfalton is
- minden téli időjárási körülmény közepette: szitáló vagy sűrű esőben, nyirkos vagy hideg, száraz időben
- akár nagyon alacsony hőmérsékleten.

Mind a négy kereket szerelje fel téli gumival!

Télen gyakran hajlamosak vagyunk arra, hogy csak a hajtott tengelyre szereljünk fel téli abroncsokat az indulási teljesítmény növelése érdekében. Ez azonban nem elegendő a jó teljesítmények és az optimális biztonság eléréséhez. Két téli abronccsal csak a könnyű vezethetőséget biztosítja.

Ha egy elsőkerék meghajtású gépkocsinak csak az első tengelyén vannak téli abroncsok, a jármű hátul kiegyensúlyozatlan és könnyebben fordulhat elő megpördülés.
Ha egy hátsókerék meghajtású gépkocsinak csak a hátsó tengelyén vannak téli abroncsok, a jármű elöl kiegyensúlyozatlan és a kanyarokban kisodródhat.
 

Tévhitek és igazságok a téli gumikról
Amint előkerülnek a télikabátok, autóját se felejtse felöltöztetni! Sokan csak akkor cserélnek téligumit, mikor leesik az első hó, de a szakértők szerint már 7 C fok alatt ajánlott téli abroncsokra váltani, hiszen azok nem csak havas, csúszós utakon jelentenek nagyobb biztonságot, hanem a száraz, hideg időben is jobban tapadnak. De miért előnyös még a téli gumi?

Első tévhit: A téli gumik drágák
Az igazság: Nincs nagy árkülönbség a nyári és a téli gumiabroncsok között. Az évszaknak megfelelő abroncsok használatával azonban az összes gumi élettartalma növelhető. Egyszerűbben: két szett gumiabroncs kétszer tovább tart!

Második tévhit: Téli gumit csak havas, jeges utakon kell használni
Az igazság: Hideg időben a nyári gumik tapadása csökken, ezért megnő a balesetveszély. A téli gumiabroncsok puhábbak, a magasabb szilika tartalomnak köszönhetően rugalmasabbak,ezért jobban tapadnak, és ellenállnak a fagyos időjárásnak, Nem csak hóban, hanem a száraz, de hideg télben is nagyobb biztonságot nyújtanak az utakon, mint a nyári abroncsok, hiszen azok az alacsonyabb szilika tartalom miatt a hidegben megdermednek.

Harmadik tévhit: A téli gumi teljesítménye nem függ a mintázat mélységétől
Az igazság: A mintázat mélysége döntő fontosságú. Az abroncs akkor a legbiztonságosabb, ha a barázdák mélysége nem csökken 4 mm alá (nyári gumik esetében az 1,6 mm a minimálisan megengedett, de esős időben már ez sem mindig elég). Ha a minta mélysége ennél kisebb, megnő a balesetveszély. Több nyugat-európai országban a biztosító nem téríti meg a keletkezett kárt, ha a mintázat mélysége nem megfelelő.

Negyedik tévhit: A téli gumiabroncs rontja a vezetési élményt
Az igazság: Nézzék csak meg a pesti utcákon télen rossz időben a nyári gumikkal araszoló vezetőket! Az biztos nem vezetési élmény! Sem nekik, sem a többi közlekedőnek. A téli gumiabroncs a megnövekedett tapadás miatt komfortosabb utazást biztosít minden útfelületen, vezessen akár városban, akár autópályán.

Ötödik tévhit: Mindegy, milyen téli gumikat szereltetek az autómra
Az igazság: Pontos szabálya van annak, hogyan kell felszerelni az autókra a téli abroncsokat. Megfelelő méretű és típusú abroncsot vásároljon, felszerelését bízza szakemberre. Az autó mind a négy gumiját cseréltesse télire. Lehetőleg mind a négy abroncs azonos márkájú és típusú legyen, így kiegyensúlyozott marad a tapadás mind a négy keréken.

Tippek a téli balesetek elkerüléséhez

- Ne várja meg az abroncscserével az első hóesést! Ha a hőmérséklet 7 C fok alá süllyed, cseréltesse autója gumijait télire.

- Rendszeresen ellenőrizze az abroncsok légnyomását, melynek általában 0,2 barral többnek kell lennie, mint az azonos méretű nyári abroncsokénak.

- Az első ónos eső vagy havazás idején fordítson időt arra, hogy kitapasztalja autójának viselkedését. Tegyen néhány kört egy elhagyatott parkolóban.

- Fokozottan ügyeljen a fékezési távolságra. A nem megfelelő gumiabronccsal felszerelt gépkocsi féktávolsága 50%-kal hosszabb

- Hóban vagy jégen mindig egy sebességfokozattal alacsonyobban közlekedjen. Ha fékezéskor csúszni kezd, azonnal nyomja ki a kuplungot. Oldalirányú csúszáskor kormányozzon ellentétes irányba, majd adjon kevés gázt.

- A sós, lúgos latyak öregíti az abroncsot és így csökkenti az élettartamát, ezért rendszeresen tisztítsa meg a téli gumikat.

Forrás: www.kleber.hu és www.automotor.hu
ELÉRHETŐSÉG

2100. Gödöllő,
Dózsa György út 55.